Geslaagde informatieavond herhaalde miskramen!

In samenwerking met de afdeling Gynaecologie organiseerde de afdeling Transplantatie Immunologie van het Maastricht UMC+ tezamen met het Radboud UMC een informatieavond voor vrouwen (en naasten) met herhaalde miskramen in Maastricht en Nijmegen. We blikken graag met u terug op twee zeer geslaagde avonden! 

Gynaecoloog dr. Salwan Al-Nasiry lichtte de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie & Gynaecologie toe, waarna medisch immunoloog dr. Renate van der Meulen uitleg gaf over de betrokkenheid van het immuun systeem in herhaalde miskramen. Gynaecologe dr. Tess Meuleman lichtte vervolgens het unieke wetenschappelijk onderzoek toe dat momenteel wordt uitgevoerd in Nijmegen en Maastricht, waarbij uitvoerig gekeken wordt naar het effect van een trainingsinterventie op het immuun systeem en het hart- en vaatsysteem in vrouwen met herhaalde miskramen. Vervolgens gaf onderzoeker Amber Lombardi een kijkje in het laboratorium door te laten zien hoe immuun cellen in het menstrueel bloed onderzocht worden. Gastspreker Janneke Donckers gaf meer uitleg over het meten van het hart- en vaatsysteem in vrouwen met herhaalde miskramen en onderzoeker dr. Denise Habets sloot de avond af met een presentatie over de meerwaarde van bewegen voor deze groep vrouwen.

Tijdens de infoavond konden patientes en naasten onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar, maar ook met professionals in contact komen en vragen stellen. “De inspirerende avond gaf een mooi beeld van het actuele onderzoek dat momenteel in het ziekenhuis plaatsvindt. Het kijken naar wat wél mogelijk is en het serieus genomen worden, dat is voor mij zo belangrijk” zei een patiente na afloop.